1.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozkrusz herbatniki na drobne okruchy. Dodaj kakao i stopione masło, wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłóż spód tortownicy (o średnicy ok. 20-22 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie wciśnij masę z herbatników na dno. Piecz przez około 10 minut, aż spód stanie się bardziej zbity. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
2.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. W kolejnej misce wymieszaj ser kremowy, cukier puder, matcha i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
3.
Zagotuj kilka łyżek wody, a następnie dodaj namoczoną żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Odstaw, aby ostygła nieco, a następnie wlej stopniowo do masy serowej, mieszając cały czas.
4.
Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową z matchą, dokładnie mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Gotową masę wlej na wystudzony spód czekoladowy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby się schłodził i zastygł.
5.
Przed podaniem przygotuj bitą śmietanę. Ubij śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno. Nałóż bitą śmietanę na wierzch matcha cheesecake'u przed podaniem.
6.
Możesz ozdobić wierzch posypką z matcha lub startą czekoladą.